Nej, det är inte ett försenat april-skämt, vi har ätit stinky tofu. Och ni som vet hur stinky tofu luktar förstår bedriften.
Stinky tofu är fermenterad tofu och som namnet något underdrivet antyder stinker det. Det luktar som sopor som legat länge på sommaren. Eller som en stillastående avfallsbrunn. Med en liten touch av sur gödsel. Och detta skulle vi äta, för min mamma (som var den pådrivande kraften i företaget) har lärt mig att man måste smaka av allt.
Att stå i kön och se hur tre (vi bad om en) stinky tofu bitar klipptes ner i en påse, blandades med sallad och sås, var nästan värre än att faktiskt äta dem. Tills eftersmaken kom. Den var jämförbar med lukten. Och eftersmaken hade en förmåga att återkomma, om och om igen under kvällens gång.
Vi åt inte upp hela påsen.
Men nu har vi i alla fall smakat. Och eftersmakat.
Och jag gör inte gärna om det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar